Zus zonder zus (2005, 13 min)

"Zus zonder zus" is een trilogie waarin om de zes jaar drie dezelfde kinderen de centrale figuren zijn. Zus zonder zus is een prent waarin 3 opgroeiende meisjes beetje bij beetje hun vleugels uitstrekken,  hun ontluikende identiteit, symbolisch bewerkt in dans en film. (vertolkt door Sarah Huppermans, Nele Theuwissen en Anna Gering)

"Zus zonder Zus” 1 confronteert drie jonge meisjes met een professionele danseres. Deze ontmoeting resulteerde in een dansfilm waarin improvisatie de hoofdnoot vormt. Uitgangspunt is het kinderboek "Ik mis me” van Wally de Doncker.  

 
Toen de meisjes zes jaar waren, een crusiaal moment in de psychologische ontwikkeling van het kind, besloot Anne-Lore hun kleuterleeftijd af te sluiten met een filmproject. Anne-Lore wou hun spontane improvisaties vast leggen voordat de ratio hun dans zou beginnen beïnvloeden. Ze sprak Saskia Louwaerd aan voor de vormgeving, Chris Gevers voor de regie en vroeg Jonas Baeckeland, toen net begonnen aan zijn filmstudies aan het Rits, om de camera te bedienen.  In deze eerste film van het drieluik, een experimentele film, ziet het publiek spelende en dansende kinderen in een veilige cocon van gras. De meisjes gaan de confrontatie aan met een volwassen danseres  en anticiperen en imiteren haar bewegingen. Doorheen de film wisselen de kinderen en de volwassen vrouw van rol. Waar de film begint met de drie meisjes, eindigt de film met de volwassen danseres die alleen achterblijft in de kubus van gras, alsof de vrouw een noodzakelijk gegeven was om de plek te verlaten en een hoofdstuk af te sluiten.   

foto's: Foto's

CAST Concept: Anne-Lore Baeckeland Scenografie: Saskia Louwaard en Katrijn Baeten Camera/montage: Katrijn Baeten en Kris Gevers Dans: Kate Olsen, Anna-Ganesha Gering, Sarah Huppermans en Nele Theuwissen, Fotografie: Anoek Luyten Assistentie: Jonas Baeckeland   Deze dansfilm kwam tot stand door de financiële steun van Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap (Jeugd en Sport) en met de logistieke steun van Het Oude Badhuis, De Kopergietery, Huisje Lieverlee en danscentrum De Ingang.  
 
 
FILM
 
Kode kan je aanvragen via balspecial07@gmail.com